top of page
Yazarın fotoğrafıkniturkey

Atölyeden Mağazaya Triko’nun Yolculuğu

Örme tasarımları mağazaya gelene kadar ne süreçlerden geçiyor birlikte bakalım.



Triko, düz örme makinalarında üretilen, iğne hareketleriyle ilmek ilmek örülen kumaşlara denir.

Tasarımlar, trendler, iplik dokuları ve renkleriyle şekillenirken öncelikle ürünün bilgisayar üzerinden desenlendirme programıyla makinada üretilmeye uygun hale getirilmesi gerekir. Bu süreci desen tasarım uzmanları planlar. Modelin ince mi yoksa kalın gauge makinaya göre mi çizilmesi gerektiğine karar verirler. Bu süreçte kullanılacak olan iplik büyük rol oynar.

Gauge demişken bu kavrama kısaca değinmek faydalı olacaktır.

Makina kalınlığı kavramı olarak özetleyebiliriz. Makina üzerindeki 1 inc uzunluğundaki ölçü içine sığan iğne sayısıdır. Örneğin; 7gg olarak ifade edilen bir makinada 1 inc’te 7 adet iğne çalışır.




Desen çizim işlemi tamamlandıktan sonra model triko, makinasına bir USB yardımıyla aktarılır ve ilk numunenizi yapmaya hazır olursunuz.

Seçilen iplikler makinaya bağlanır ve start verilir. İlk numuneler üzerinden kritikler alınır. Yıkama ve ütü işlemleri ardından çekme oranları hesaplanır. Bu hesaplamalar üzerinden modelin üretimine başlanır.

Modelin üretiminde üretici atölye, modelin ne kadar sürede makinadan çıktığını hesaplar. Maliyet hesabını yapar ve ürüne bir fiyat biçer.



Triko atölyelerinde bulunan makinalara bakalım:

1- Düz Örgü Makinaları

Üzerinde bulundurduğu iğne sayısına göre uzunluğa sahiptirler.

2- İntersia Örgü Makinaları

Dikeyde 32 renge kadar ekonomik olarak çalışabilen makinalardır. Düz örgü makinalarından farkı, yanyana daha fazla renk çalışma imkanı sağlar. Düz örgü makinalarının yapabildiği bütün işleri de ayrıca yapabilir.

3- Komple Kazak Makinaları

Düz örgü ve intersia makinalarından farklı olarak, 2 plaka yerine 4 örgü plakasına sahipleridir.Bu makina, dikişsiz olarak kazak üretme imkanı sağlar.

4- Bobin Sarma Makinası

Bobinlerin sarılıp, düğümlerin ayıklaması, rahat çalışması için mumlama yaparak aktarılma işlemi için kolaylık sağlayan makinadır.

5- Yuvarlak Örme Makinası

İğnelerin dairesel yatak üzerine dizildiği ve örgü elemanlarınızda buna uygun olarak dizildiği örme makinalarıdır.




Bu makinalardan ürünler ön, arka, kol, yaka , kemer gibi ayrı parçalar halinde çıkar ve birleştirilmek üzere konfeksiyon atölyesine gönderilir. Bazı firmaların kendin bünyesinde konfeksiyon atölyesi olabilir. Olmayanlar ise bir konfeksiyon atölyesine ürünleri gönderirler.

Triko üretiminde olmazsa olmaz konfeksiyon makinası Remayözdür.


1- Remayöz

Örülen triko parçaların birbirine birleştirilmesi işlemini yapan makinaya remayöz denir. Dairesel bir yörüngede biçki dikiş yaparak ilerler. Omuz, kol, yan kapama, yaka, manşet, kemer, cep ve fermuar gibi parçalar remayözde birleştirilir.

2- Overlok Makinası

Overlok Makinaları adını İngilizce karşılığı olan overlocked kelimesinden alır. Kapatma veya bitirme dikişi olarak adlandırılır.

3- Sanayi Tipi Dikiş Makinası

Düz dikiş makinasıdır. Brother, Singer, KingStar, Juki, Typical, Yuki en bilinen markalardır.

4- Reçme Makinası

Genellikle penye elbiselerde kullanılır. Modelin etek kısımlarının kıvrıp, çift dikiş sağlayan makinadır.

5- Buharlı Ütü

Sanayi tipi buharlı ütüler ürünlerin ütülenme işlemi için kullanılır.


Son olarak ürünler ütülenir ve paketlenir.




Kısaca triko ve konfeksiyon atölyelerinde bulunan makinaları sizler için derlemiş olduk. Bu makinalar ve çalışanlar yardımıyla tasarımlar hayat buluyor. Mağaza vitrinlerinde boy gösteriyorlar.


Atölyeden mağazaya trikonun mini yolculuğunu sizlerle paylaştık. Diğer içeriklerimizde görüşmek üzere.


Kniturkey Ekibi






40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Yazı: Blog2_Post
bottom of page